Endemične ptice iz Venezuele

Država Venezuela se nahaja na kontinentu Južne Amerike, kjer meji z Brazilijo, Kolumbijo, Gvajano in Trinidadom in Tobagom. Zaradi bogatega živalskega sveta je Okoljski program Združenih narodov imenoval Venezuelo kot eno najbolj biološko raznolikih držav na svetu. V zvezi z vrstami ptic je bilo ocenjeno, da je v državi približno 45 endemičnih ptic.

Tepui Tinamou

Tepui tinamou običajno meri približno enajst centimetrov v dolžino in ga je mogoče najti v jugovzhodnih regijah Venezuele. Ta ptica ni močan letalec in raje preživi na vlažnih ali tropskih gozdnih območjih. Hrbtna stran glave in vratu sta rjavkasta odtenka, grlo in stranice glave pa sivine. Tepui tinamou ima oljčno obarvane noge s črno zgornjo čeljustjo in spodnjo čeljust, ki je rumenkasta s črno konico. Živi na dieti, ki jo sestavljajo različni listi, semena, cvetni brsti, sadje in celo majhni nevretenčarji. V poskusu, da ostanejo varni in so kamuflirani člani te vrste, redno gradijo gnezda v gosto krtačo. Samci te vrste se ukvarjajo z inkubacijo jajc, ki jih je lahko položilo kar štiri različne samice. Moški prevzema tudi odgovornost za vzgojo novorojenčkov za obdobje dveh do treh tednov, dokler mladi ne morejo živeti sami.

Carrizal Seedeater

Sejalnica Carrizal živi na Isla Carrizalu v severni Venezueli, kjer naseljuje bambusove gozdove v regiji. Ta ptica običajno zraste na približno 4, 7 cm v dolžino in doseže težo približno 0, 4 unče. Samci te vrste športno utrujajoče sivo perje, obrobljeni z modrimi koščki, ženske pa rumene barve. Zaradi redkega stanja in dejstva, da prva poročila o opažanjih izvirajo šele iz leta 2003, ni na voljo veliko informacij o sejalnici Carrizal. Zaradi uničenja omejenega življenjskega prostora se je seme Carrizal obravnavalo kot kritično ogroženo.

Caracas Brush Finch

Caracasova ščetina je dobila ime po uradnem glavnem mestu Santiago de León de Caracas. Člani te vrste običajno merijo približno 7, 5 cm v dolžino, medtem ko so doma v vlažnih deževnih gozdovih v Venezueli in v gozdovih v oblaku, ki se nahajajo ob obalnem območju države. Ptice vrste živijo na dieti s semeni in oreški in navadno iščejo hrano na tleh med grmičevjem.

Rumeno prekrit Curassow

Rumeno obarvan pas je velika, pretežno črna, ptica z grebenom na glavi, ki se zaviha naprej. Te ptice so tako poimenovane, ker imajo samci te vrste rumeno obarvan gumb na dnu računov. Živijo v gozdovih in gozdnatih predelih Venezuele. Ženske klaviature iščejo hrano na tleh in jedo semena, listje, male živali in različne vrste sadja. V izgradnjo gnezda, ki je zgrajeno iz tal in kjer ženska običajno položi dve jajci, sodelujejo moški in ženski ptiči te vrste. Kot veliko avtohtonih ptic v tej južnoameriški državi, je bila rumena kravata označena kot skoraj ogrožena vrsta.

Venezuelski leseni prepelic

Venezuelska lesena prepelica ima pikčast plašč in znano je, da živi v venezuelskih subtropskih gozdovih in gorskih območjih. Na žalost je to ena od številnih avtohtonih vrst, ki so utrpele škodo zaradi izgube habitata in škodljivih človeških dejavnosti, kot je lov.

Venezuelski cvetličar

Venezuelski cvetličar je majhna ptica, za katero je značilen kavelj na konici kljuna. Moški vrste imajo črna perja z belimi snopi na straneh. Ženska je večinoma oljkaste rjave barve z utišano rumeno glavo in rjavim podplatom. Venezuelski cvetličar je dom v tropskih in zimzelenih gozdovih, hribovitih predelih in grmičevju. Ocenjuje se, da trenutna populacija te vrste znaša okoli 1500 do 7000 odraslih posameznikov. Ta ptica je ogrožena zaradi izgube habitata in je ogrožena.

Rdečelavka z žafranom

Rdečelast žafran ima zelo omejen obseg in živi na območjih države z vlažno klimo. Je dom v venezuelskih gozdovih v Venezueli in v gozdovih oblakov v državi. Fizične značilnosti rdečeladnice z žafranskim prsnim pasom vključujejo utišan zelenkasto siv plašč, črna repna perja, belo grlo in oranžno-rumeni trebuh. To je skoraj ogrožena vrsta, ki velja za redko. Ena od glavnih nevarnosti za te ptice je stalna izguba habitata.

Paramo Wren

Paramo je eden izmed mnogih endemičnih ptic v Venezueli in je poimenovan po ekosistemih Parama, ki jih najdemo v severnih gorah naroda. Člani te vrste živijo v habitatih, ki vključujejo gorske in tropske regije ter travinje v državi.

Urichov Tyrannulet

Uričev tirnulet je ptica, za katero je značilno, da ima oljčno perje in prašno sivo krono. Najdemo ga v subtropskih in tropskih gorskih območjih Venezuele in ima prehrano, ki vključuje številne žuželke. Ta vrsta je bila ocenjena kot ogrožena, status, ki je v veliki meri posledica človekovih okoljskih sprememb, ki so posledično povzročile neugodne življenjske pogoje za številne vrste ptic.

Groove-Billed Toucanet

Groove-toucanet je barvita ptica z zelenim telesom, belim grlom, črnim listkom in modro obarvanostjo oči. Odrasle ptice rastejo v povprečju 14 palcev in tehtajo približno pet do sedem unč. Ta posebna vrsta vključuje tudi rumeno obarvani račun toucanet. Te ptice živijo v gorskih območjih, v vlažnih gozdovih in v gozdnih območjih. Včasih lahko ta vrsta postane svoj dom tudi na vrtnih površinah, kot je zaščiteno ozemlje venezuelskega nacionalnega parka Henri Pittier, ki je dobil ime po švicarskem znanstveniku, ki je veliko let preučeval in razvrščal bogato rastlinsko in živalsko življenje v regiji. Groove-bould toucanet ponavadi lov za hrano v majhnih skupinah in so znani po tem, da zveni zvočno petje. Za razliko od številnih domačih avtohtonih vrst, se Groove-toucanet šteje za najmanj zaskrbljujočega v smislu statusa ogroženosti.

Endemične ptice iz VenezueleZnanstveno ime
Tepui tinamou

Crypturellus ptaritepui
Sejalnica Carrizal

Amaurospiza carrizalensis
Caracasova ščetka

Arremon phygas
Rumeno obarvana kravata

Crax daubentoni
Venezuelska lesena prepelica

Odontophorus columbianus
Venezuelski cvetličar

Diglossa venezuelensis
Rdeči začetek žafrana

Myioborus cardonai
Paramo wren

Cistothorus meridae
Urichova tiranula

Phyllomyias urichi
Toucanet z groovem

Aulacorhynchus sulcatus