Facts Sitatunga - Afriške živali

Sitatunga ( Tragelaphus spekii ) nosi tudi ime marshbuck in je srednje velika antilopa. Njena kopita so v obliki banan, ki jim omogočajo, da počasi in tiho hodijo v vodi. Sitatunga ima ostro sposobnost sluha. Tako lahko žival natančno določi vire zvoka. Rogovi na samcih so obrnjeni nazaj in imajo klinasto obliko. To, skupaj s spuščanjem glave, jim omogoča, da brez težav gredo skozi široko vegetacijo.

Velikost in videz

Ženske se gibljejo med 72 cm do 90 cm v dolžino, medtem ko so moški v dolžini od 81 cm do 116 cm. Po teži ženske tehtajo med 24 kg in 57 kg, medtem ko moški tehtajo med 76 kg in 119 kg. Sitatunga ima vodoodporno dlako krzno. Antilope se razlikujejo v barvah glede na okolje. Njihove mlade so rdeče rdeče, ženske pa kostanjeve. Moški se med staranjem spreminjajo v sivo ali temno rjavo barvo.

Habitat in območje

Sitatungas prebivajo v močvirnatih in močvirnih območjih. Lahko živijo tudi v vodi in na kopnem. Sitatungas uspevajo v veliki in visoki trajni vegetaciji. Poleg tega so majhne hiše blizu vode v savani. Sitatungas so med drugimi državami iz Gabona, Gane, Nigerije in Kameruna. Naseljujejo tudi močvirna območja Južne Afrike in Srednje Afrike. Očiščevanje habitatov s strani ljudi je grožnja za preživetje Sitatunge. Sprememba vodne gladine vpliva tudi na vegetacijo, kar zmanjšuje njihovo hrano.

Vedenje

Sitatungi večino časa porabijo za hranjenje. V glavnem so aktivni ponoči in zgodaj zjutraj po zori. Sitatungas počiva na posteljah iz trsja in ravnih površin v vročih sončnih dneh. Na splošno, sitatungas živijo osamljeni način življenja ali par. Včasih pa lahko hodijo tudi v velikih skupinah. Večina sitatung je všeč druženju z drugimi istimi spoloma. Sitatungas nimajo meja. Moški zaklenijo rogove z drugimi in uničijo rastline s svojimi rogovi. Ponoči lahko sitatungas začne kašljati ali laja, drugi pa se bodo pridružili. Ta hrup se širi po celotnem močvirju.

Diet

Sitatungas so mešane in selektivne hranilnice. Hranijo se s šašami, novo krmo in svežo travo. Njihove najljubše rastline so vodna trava, grmičevje in šaš. Hranijo se na vlažnih območjih, vendar se njihova prednost lahko razlikuje od močvirja, ki ima sezonske spremembe vode. Študije kažejo, da so zelišča najljubša hrana sitatunge, medtem ko so sladki krompir najprimernejši pridelek. Sitatungas lahko stoji na hrbtnih nogah, da se hrani na visokih drevesnih vejah ali jih potegne navzdol s svojimi rogovi.

Razmnoževanje

Ženske sitatungas pridobijo spolno zrelost pri starosti enega leta, medtem ko moški zrejo na leto in pol. Vse leto gojijo in moški tekmujejo za priložnost, da se parijo. Gestacijsko obdobje v statunga je osem mesecev in pogosto se rodi eno tele. Teleta so vedno pokrita. Njihove matere jih samo razkrijejo, ko je okoli njih veliko sitatung. Teleta sesajo za obdobje šestih mesecev.