Koliko vrst babiruše obstaja?

Babirusi ali prašiči so rod živali iz družine Suidae. Te živali se pojavljajo v Wallacei, kar je izraz, ki se nanaša na biogeografsko regijo z edinstvenim nizom rastlinstva in živalstva. Natančneje, babirusi so endemična vrsta, ki jo najdemo le na več indonezijskih otokih. Do leta 2002 so bili vsi člani rodu obravnavani kot ena vrsta, B. babyrussa. Trenutno ima rod tri obstoječe vrste in predlagano vrsto. Babirusi so znani po svojem značilnem »prazgodovinskem« videzu, saj imajo samci izjemne navzven zaobljene očesne oklepe, ki prebadajo meso v gobcu. Vse vrste babirusa so ogrožene glede na njihovo uvrstitev na rdeči seznam IUCN.

Buru Babirusa

Babyrousa babyrussa je ena od štirih vrst babirusa. Do leta 2001 so vse vrste babirusa veljale za specifične pri Babyrousa babyrussa, vendar je odkritje morfoloških in genetskih razlik povzročilo njihovo ločeno razvrstitev v novejših časih. Buru Babirusa najdemo izključno v indonezijskih otokih Buru, Taliabu in Mangole. Ta žival ima dolgo in debelo, zlato rjavo obarvano krzno. Vrst repa je tudi precej dobro razvit. Naseljujejo tropske deževne gozdove, naravne ribnike in rečne bregove v omejenem območju. V naravi so vsejedi in se hranijo na delih rastlin, majhnih vretenčarjih in nevretenčarjih. Buru Babirusa je ogrožena zaradi izgube habitata in divjega lova in ga je IUCN uvrstil med „ranljive“ vrste.

Severni Sulawesi Babirusa

Babyrousa celebensis najdemo na otoku Sulawesi in nekaterih drugih bližnjih otokih, Butonu, Muni in Lembehu. Dolžina glave do telesa te živali je od 85 do 110 cm in teža okoli 100 kg. Pomanjkata telesne dlake in ima sivkasto barvo kože. Od Buru babirusa ga lahko ločimo z odsotnostjo krzna na njenem telesu in odsotnostjo dlak na repu. Od Togian babirusa ga je mogoče ločiti z manjšo velikostjo, manj razvitim repnim repom in zgornjo očesno strukturo. Babyrousa celebensis živi v podrasti tropskih gozdov, obrežjih vodnih teles in kanabrov. IUCN ga je označil kot „ranljive“ vrste. Obstaja velika populacija te vrste v ujetništvu, saj je bila obsežno povezana.

Togian Babirusa

Babyrousa togeanensis, kot že ime pove, najdemo samo na Togian otokih v Indoneziji. Zgornji oci te živali so sorazmerno krajši in vitkiji kot severni Sulawesi Babirusa. Vedno se konvergirajo. Vrsta ima tudi večji in bolj razvit snop na repu. Je tudi „ranljiva“ vrsta.

Bola Batu Babirusa

Babyrousa bolabatuensis je "predlagana" vrsta babirusa. Najdemo ga na otoku Sulawesi. Leta 2002 so ga uvrstili med vrste Erik Meijaard in Colin Groves. Vendar pa so nekatere negotovosti glede razvrstitve te vrste še vedno prisotne. Zato IUCN še ni prepoznal vrste. Trenutno se začasno šteje za člana vrste North Sulawesi Babirusa, vendar mu je dodeljeno znanstveno ime B. bolabatuensis . Nadaljnje študije bodo odločile, ali si zasluži ločen status vrste.