Ogroženi sesalci Demokratične republike Kongo (Kongo-Kinšasa)

Civilni nemiri, korupcija in revna revščina prispevajo k grožnjam med sesalci Demokratične republike Kongo. Nezakonita sečnja na gozdnatem območju Demokratične republike Kongo uničuje naravne habitate teh vrst. Tudi gozdni požari ne samo ubijejo, temveč prispevajo tudi k izgubi habitata. Človeške dejavnosti ponavadi spreminjajo tropske deževne gozdove v puščave, kar poslabša stanje. Plezalna miška Kahuzi ( Dendromus kahuziensis) in severno beli Rhino ( Ceratotherium simum cottoni ) sta na robu izumrtja zaradi izgube habitata oziroma divjega lova. Od gozdov Konga do črnega trga so nezakonita in pretirana ubijanja nosorogov končala razpoložljivost belih nosorogov v njihovih domovih.

Severni beli nosorog (Ceratotherium simum cottoni)

Redki severni beli nosorog najdemo v Demokratični republiki Kongo in delih vzhodne Afrike. Vrsta je pašnik v gozdovih savane in travnikih. To je drugi največji kopenski sesalec in odrasli so visoki okoli 1, 85 metra in lahko tehtajo kar 3, 6 tone za moške in 1, 7 tone za ženske. Imajo kvadratno ustnico, gobec pa je širok. Nosorogi imajo daljšo lobanjo; njihovo čelo je manj izrazito definirano in ima izrazitejšo ramo. Vrste imajo dva roga in skoraj brez dlake. Ženske dosežejo spolno zrelost pri starosti od 4 do 5 let, vendar se razmnoževanje začne pri 6 do 7 letih, moški pa se starijo v starosti od 10 do 12 let. Parjenje poteka vse leto z obdobjem brejosti 16 mesecev in 2 do 3 let med telitvijo. Nosorozi so aktivni v zgodnjih jutranjih urah, pozno popoldne in zvečer. V vročih dneh stojijo v odtenkih ali pa se kotali v blatnih tolmunih, da bi se rešili parazitov. Vrsta je kritično ogrožena, do leta 2011 pa je prebivalstvo v narodnem parku Garamba že izumrlo; kjer je bila vrsta ohranjena. Prekomerni lov in pomanjkanje habitata ogrožajo te živali. Doslej so ostali le trije severni beli nosorogovi in ​​vsi so v ohranjeni družbi Ol Pajeta v Keniji, kjer jih dan in noč varujejo oboroženi opazovalci.

Zahodnoafriški lev (Panthera leo senegalensis)

Zahodnoafriški lev je rojen v zahodni Afriki. Njihova populacija je majhna in danes v Demokratični republiki Kongo in drugih zahodnih in srednjeafriških državah živi manj kot 1.800 levov. Zahodnoafriški lev je manjši od južnoafriških levov. Njihove grive so tudi majhne in živijo v majhnih skupinah. Vrsta raje živi v deževnih gozdovih Demokratične republike Kongo. Preživijo tudi v goratih, grmičastih, gozdnatih ali polpuščavah, dokler je dovolj kritja. Zahodnoafriški lev je poligonski in se goji skozi celo leto. Pri parjenju ima prvi moški ponos, ki doseže žensko na toploti, prednost pred parjenjem. Boj moških v istem ponosu je nenavaden, toda vladajoči moški običajno ima največ dve leti, preden pride do njega še en mlajši in močnejši član. Ženske se redijo vsaki dve leti, ko pride do moškega ponosa. Novi ponosni mojster ubije mladiče poraženega moškega, tako da se lahko reproducira s samicami, ki jim sicer ne bi bile na voljo v času njihovega vladanja. Kot taka, levice branijo svoja legla v času prevzema včasih do smrti. Ko so mladiči ubiti, se ženska vrne v estrus v 2 do 3 tednih in spet pride do parjenja. Podobno kot drugi levi v vrsti Panthera leo je zahodnoafriški lev pretežno mesojede. Lovijo v skupinah, vendar so posamezni umori pogosti. Ljudski lov je največja grožnja, s katero se soočajo ti sesalci. Ljudje tudi zastrupljajo trupe, da posredno ubijejo leve. Zahodna Afrika je brez lavov, zahodni Afriki pa se do zdaj šteje regionalno ogrožena. V Demokratični republiki Kongo so vrste zaščitene v narodnem parku Garamba, ki ima 175 in 60 v narodnem parku Virunga.

Gallagherjev prosti rep (Chaerephon gallagheri)

Gallagherjev prosti rep je iz svojega lokalnega tipa v gozdu Scierie okoli 30 kilometrov jugozahodno od Kinduja v Demokratični republiki Kongo. Podobno kot drugi člani svojega rodu, je znano, da letijo na visokih nadmorskih višinah in se zadržujejo v votlih drevesih, razpokah in jamah. V prostem repu je rep, ki sega do zadnjih nog. V ušesa se pridruži membrana kože. Najraje naseljuje odprte gozdove, savane in kmetijska zemljišča. V zvezi s socialno strukturo vrst je malo podatkov. Posebne nevarnosti niso znane, vendar je izguba habitata zaradi preoblikovanja gozdov v kmetijska zemljišča in pridobivanje lesa lahko ogrožena. Poleg tega ni neposrednih ukrepov za zaščito vrste. Chaerephon gallagheri se hrani z najrazličnejšimi žuželkami.

Plezalna miška Kahuzi (Dendromus kahuziensis)

Plezalna miška Mount Kahuzi je glodalec, ki živi samo v Demokratični republiki Kongo. Glodalec raje tropske gozdove in pogosto uporablja svoj pol-nagajati rep za navigacijo po gozdu s skokom iz ene drevesne veje v drugo. Spodnje strani so bele do rumene, vrh pa je rjavkaste barve. Podobno kot drugi člani rodu Dendromus ima tri dobro opredeljene številke. Podgana je nočno preživljanje dneva v majhnih sferičnih gnezda razrezane vegetacije. Nezakonita sečnja v državi povzroča izgubo habitata in dajanje glodalca kot kritično ogrožene vrste. Doslej sta bili v divjini Demokratične republike Kongo najdeni samo dve vrsti. Prehrana je sestavljena iz jagod, semen, žuželk, majhnih kuščarjev, ptičjih jajc in gnezda. Nacionalni park Kahnti-Biega nudi zaščito dvema vrstama, ki se nahajata samo v Demokratični republiki Kongo. Človeške dejavnosti, kot so krčenje gozdov, gozdni požari in nezakonito divje lovljenje, te sesalce pripeljejo na rob izumrtja.

Ogroženi sesalci Demokratične republike Kongo (Kongo-Kinšasa)

Ogroženi sesalci Demokratične republike KongoZnanstveno ime
Plezalna miška Kahuzi

Dendromus kahuziensis
Gallagherjev prosti bat

Chaerephon gallagheri
Zahodnoafriški lev

Panthera leo senegalensis
Severni beli nosorog

Ceratotherium simum cottoni
Vzhodna gorila

Gorilla beringei
Zahodna gorila

Gorila gorila
Bonobo

Pan paniscus
Skupni šimpanz

Pan troglodytes
Delanyjeva močvirska miš

Delanymys brooksi
Vzhodnoafriški divji pes

Cape divji pes

Čadski divji pes

Lycaon pictus lupinus

Lycaon pictus pictus

Lycaon pictus sharicus