Burmanska dejstva Python: Azijske živali

Opis

Burmanski piton je med petimi največjimi kačami na planetu. Kača je rojena v jugovzhodni Aziji in tropskem jugu. Kača je temno obarvana z veliko rjavimi madeži. Zaradi svoje podobnosti z afriškimi rock python, sta dve pogosto zmedeni. Značilno je, da burmanski piton zraste do dolžine od 12 do 13 čevljev. Čeprav samice tehtajo več kot moški, so krajše. Največji burmanski python je bil imenovan "Baby" in je imel dolžino 18 čevljev in 10 palcev. Baby je živel v Serpent Safariju v Illinoisu. Škrlatni burmanski pitoni so prisotni tudi na območjih, kot so Sulawesi, Java in Bali. Škrlatne oblike se gibljejo med 6 in 8 čevljev.

Habitat and Range

Seveda se burmanski pitoni pojavljajo v južnih regijah Azije v regijah, kot so Nepal, Tajska, Mjanmar, Vietnam, Indonezija, Laos in druge regije. Večina teh pitonov v svojih naravnih habitatih so fantastični plavalci, ki svoje življenje preživijo blizu stalnih vodnih virov. Drugi kraji, kjer bodo najverjetneje živeli, so močvirje, močvirja, rečne doline in gozdovi.

Pythoni so uspeli vdreti tudi na območja, kjer ne obstajajo. Dober primer je Florida Everglades, kjer je bilo ujetih več kot 1.330 burmanskih pitonov. Uvedli so jih v Everglades, potem ko so uničili pitonsko gojilnico. Drugi vir je uvoz kač. Sčasoma je ameriško ministrstvo za notranje zadeve leta 2012 prepovedalo uvoz pitona, ker so pitoni ogrožali lokalne ekosisteme.

Vedenje

Burmanski pitoni so predvsem nočne kače. Kot mladi so udobni v drevesih in na tleh. Vendar pa s starostjo prihaja do določenih omejitev, zato preživijo večino časa na tleh. Njihove odlične plavalne sposobnosti jim omogočajo, da ostanejo potopljene do pol ure. Včasih se lahko brumate.

Diet

Pitoni so mesojedci, ki jedo ptice in majhne sesalce. Njihova prehrana vključuje miši, perutnino, podgane in druge vrste škodljivcev. Večji pitoni lahko celo gredo na plen prašičev ali v divjini ali blizu človeških populacij. Kača uporablja svoje ostre fangove, da ujame plen in nato s svojim močnim telesom ovije okoli njega in stisne plen do smrti. Zabeleženi so primeri pitonov, ki napadajo aligatorje na Floridi.

Razmnoževanje

Sezona gnezdenja kač se odvija v zgodnji pomladi, kjer samice polnijo jajca v številu od 12 do 36 let. Samice ostanejo z jajci, dokler se ne izležejo. S svojimi telesi pitoni hranijo jajca na optimalni temperaturi. Hatchling uporablja jajčni zob, da se izloči iz jajc. Ko se izležejo, so mladi sami in mama jih zapusti.

Grožnje in ohranjanje

Burmanski pitoni v divjini se štejejo za ogrožene, ker jih lovijo in ubijajo zaradi njihovega usnja, tradicionalnih zdravil, ki jih je treba loviti, in drugih stvari. Nedavno ga je IUCN razvrstila kot ranljivo, medtem ko je v Hongkongu zaščitena vrsta.

Priporočena

Smrtonosne bitke v človeški zgodovini
2019
Sedem čudes Poljske
2019
Kriticno ogrožene dvoživke v Kostariki
2019